Защо да изберем подово отопление?

Комфорт, тишина, пространство, неангажиращ интериор, ефективност, по-ниски сметки, уют, дълъг живот, сигурност. Трудно ще намерите цялата тази комбинация в едно. Но когато говорим за подово отопление всичко това е само част от предимствата да използвате един от методите, познати още от времето на Римляните.

Какво представлява системата за подово отопление

Първо е важно да уточним, че по отношение на технологията има основно два вида системи за подово отопление – електрическа и водна (хидравлична) подова система:

Електрическата система се състои от нагревателни ленти от аморфен метал, с дебелина не по-голяма от 3 mm. Въпреки, че може да се сложи дори под килим, това е неефективно решение, заради високите сметки, които ви очакват при използване на отопление с електричество.

Като най-ефективни и комфортни са се доказали водните подови инсталации, които биват 2 вида – сухи и мокри. При сухата система тръбите се полагат в подово панели. Това е подходящо решение в случая на стари сгради и при ремонти, когато подовата замаска не е изградена. За ново строителство и при възможност да се направи замаска на пода, най-ефективно е използването на мокра система. При нея тръбите се полагат преди замаската. Буквално, тръбите се вграждат в пода.

Като технология и елементи системата не се различава особено много от обикновената водно-отоплителна инсталация. Отново в тръбите тече топла вода, загрявана от котел, но вместо радиатори целта е затоплянето на пода и отдаването на топлината отдолу нагоре, през положените тръби в пода, които топлоотдават топлината на горещата вода през пода.

Предимства на водното подово отопление

По-ниски сметки с до 15%

Ако сравним класическата водно-отоплителна инсталация с радиатори и подововата система, при един и същи източник на енергия и един и същ уред, реално поради по-ниската температура на водата, която се изисква при подовото отопление (30-40 oC) се осъществява сериозна икономия в сметките. Въпреки, че ще ви излезе по-скъпо да изградите подова инсталация в сравнение с обикновена система с радиатори, реално инвестицията ще се възвърне бързо.

Комфорт и здраве

Когато говорим за подово отопление няма да намерите по-комфортен метод за отопление. При подовото отопление топлината се разпределя равномерно и можете да очаквате, че във всяка част на помещението ще имате еднаква температура. Топлият под създава несравним уют, особено ако имате деца, които често обичат да сядат по земята и да си играят. Много важно предимство на подовото отопление, е именно фактът, че вероятността за настинки и вирусни заболявания се намалява поради това, че краката ви остават топли, и в същото време отделянето на прах в помещенията е по-малко. Не е за подценяване и фактът, че спането в помещение затопляно от подова система е далеч по комфортно и ще избегнете проблеми като сухо гърло усещане за разлики в температурата през различните часове от нощта, което допълнително стресира организма ви и води до обостряне на хронични заболявания и податливост към вируси.

Тишина

В сравнение с радиаторите, при които се чува често движението на водата в тръбите, при подовата система няма никакъв шум, който може да ви дразни вечер когато спите. Тръбите са вкопани в пода и практически звукът се поглъща от околните материали и не може да очаквате какъвто и да е шум.

Пространство и неангажиращ интериор

За разлика от класическата отоплителна система и много други отоплителни системи, в които трябва да търсите решение къде и как да разположите отоплителните тела (радиатори, климатици, лири и др.), в случая с подовото отопление нямате видими елементи. Стените и пространството под прозорците са свободни. Особено подходящо е използването на подово отопление в помещения с високи (френски) прозорци, в които иначе поставянето на радиаторите, без значение колко са красиви, би нарушило гледката и интериора на жилището ви.

Ефективност

Отдаването на топлината отдолу нагоре, през пода води до равномерно затопляне на помещенията и води до най-малки загуби на топлина. Всеизвестно е, че топлината се губи през таваните и пода. В същото време температурата на водата в тръбите е далеч по-ниска, от класическите радиатори. Нуждата от по-малко енергия за затопляне на водата и по-малките топлинни загуби водят до висока ефективност и по-ниски разходи за отопление, които трудно могат да се постигнат с друга система.

Дълъг живот на системата

Системите за подово отопление се изграждат от висококачествени материали, а поради по-ниските температури на топлата вода и начина на работа, се характеризират с дълъг живот и изключително рядка нужда от ремонт.

Лесен и модерен контрол

Системите за подово отопление се изграждат все по-често със системи за автоматизация, предлагащи контрол на температурата във всяко отделно помещение, както и възможност за дистанционно наблюдение и управление дори от телефона ви. Това освен удобство, носи възможност за максимална оптимизация на месечните разходи.

Какви уреди за отопление се използват при подово отопление?

Тъй като подовата система, работи на същия принцип както класическата система с радиатори, имате нужда само от уред, който да произвежда топла вода за инсталацията. Ето защо в зависимост от възможностите ви, можете да използвате котел на природен газпропан-бутанпелетиелектричество. Разбира се, уредът който използвате трябва да позволява контрол на температурата на изходящата вода, която не трябва да е по-висока от 40 оС или това да се постига по друг начин чрез управление на системата с допълнителна системи за управление. Изключително ефективен метод е използването и на термопомпи, които ще ви се изплатят многократно в дългосрочен план.

Основните компоненти на системата за водно подово отопление

При класическата водно-отоплителна система с радиатори основните компоненти, които имаме в системата са самите пластмасови (PEX) тръби, които тръгват от котела и минават през разпределителната кутия (колектор) за отделните кръгове и помещения, минават през пода или стени, могат да са вкопани или открити и стигат до радиаторите.

При подовото отопление има някои съществени разлики, които правят инвестицията с около 30% по-скъпа в сравнение с класическата система, но в същото време по-ниските сметки след това ще компенисират първоначалната по-висока инвестиция. Основните елементи на водната подова система са:

  • Изолационна основа за пода от специална подова подложка
  • Полиетиленови тръби, през които тече топлата вода
  • Източник на топлоподаване, който може да бъде термопомпа, котел на пелети, газов котел
  • Подаващ и връщащ колектор, в комплект с термо глави и електрически задвижки
  • Регулираща арматура за захват на подложката и тръбите
  • Автоматика в зависимост от нуждите на клиента.

 

Необходимо време за затопляне на дома

Важно е да обърнем внимание на необходимото време за затопляне. Твърдения от рода, че дома ви никога няма да се затопли, ако ползвате подово отопление, не са верни. Факт, е че в сравнение с радиаторната система, която бързо затопля помещенията, при подовото отопление е нужно повече време за затопляне. Но при правилната настройка на температура при една добре направена система, след първоначалното затопляне, помещенията изстиват много по-бавно и системата поддържа равномерна и комфортна температура много по-лесно.