Как да използвате вашия климатик ефективно?

Ежедневно, ние получаваме въпроси за това, кое е правилното и енергоспестявашо ползване на един климатик, за това решихме да споделим няколко от съветите за това как да направим прехода между сезоните по-плавен и работата на климатика по-ефективна. Много хора не харесват климатиците, заради това, че през лятото има опасност да настинеш, което е безспорен факт, който за съжаление е породен от грешните настройки в режим на охлаждане. Но преди да преминем към това, ето няколко основни неща, които трябва да знаете за режима на:

Отопление

Когато климатикът е в режим на отопление първото и основно правило е да не го изключвате. Инверторната технология работи на принципа на разпределение на мощността, само тогава, когато е нужна. Ако го изключите това което ще се получи е, че ще е необходима много повече енергия, за да може да компенсира получилата се температурна разлика. За това е по-добре да го оставите включен, така той ще поддържа зададената температура на ниски обороти и ще изразходва по-малко електроенергия. Ако не искате климатикът да работи, но зимата все още не е свършила и може отново да стане студено, Ви препоръчваме да намалите зададената температура под тази в стаята без да изключвате климатика. Така ако Ви стане студено просто вдигнете градусите и компресорът ще се включи, преди това климатикът ще работи поддържащо и ще консумира енергия по-малка от една крушка. Този начин на употреба може да Ви спести над 30% електричество. Правилната температурна настройка за зимния период е между 22 и 25 градуса, като когато не сте в жилището е приета норма от 5 градуса надолу за поддържане на температурата. Така когато се приберете температурната разлика няма да е голяма и ще изразходвате най-малко електроенергия. Което прави отоплението с климатик едно от най-икономичните, в сравнение с други отоплители на ток. Не включвайте климатика на 30 градуса, така той ще работи непрекъснато и ще консумира много енергия, а това ще се отрази в сметките Ви за ток.

Климатичните технологии напреднаха много през последните години и може да сте спокойни, че климатикът Ви няма да работи на пълна мощност, когато сте го оставили на 18-20 градуса при напускане на дома.
Когато няма никой у дома настройката на вентилатора трябва да е автоматична (FAN –> AUTO).
Когато се приберете включете вентилатора на 2-ра или 3-та степен за по-бързо затопляне. През нощта активирайте „Нощен режим“.
Препоръчително е въздушната струя да се насочи към пода: така първо ще се затопля най-студената част на стаята и топлината ще се разпредели много по-равномерно, издигайки се нагоре. През зимата кондензът е по-обилен, водата изтича от външното тяло на климатика и може да доведе до проблеми, ако климатикът е монтиран на терасата Ви.
Най-доброто решение за справяне с външния конденз е поставянето на кондензна вана, в която водата се събира и се отвежда във водосточната тръба. Препоръчително е да премахнете кондензната тръба от дъното на климатика през зимата, за да може водата да изтича от него. В противен случай дъното може да замръзне.

 

Охлаждане

Има една доста грешна тенденция, при която хората поддържат много ниска температура в стаята през лятото, за да им е по-студено. Това може да е опасно за здравето и да доведе до настинка или мускулни схващания. Препоръчителните температури за лятото в режим на охлаждане са 25 – 26 градуса. Не трябва да има резки температурни разлики между външната и вътрешната температура, това може да е особено опасно за хората със сърдечни заболявания.  Не си мислете, че 24 градуса в режим на отопление са равни на 24 градуса в режим на охлаждане. Това е много често срещана заблуда, която кара хората масово да настройват климатиците си през лятото на екстремни температури като 19-20 градуса.

 

При режимитe за охлаждане отново е добре да използвате „Нощен режим“ на работа през нощта. Когато климатикът е в режим на охлаждане струята на въздуха трябва да е насочена към тавана. Така цикълът на студения въздух ще следва естественото движение на въздуха- от топъл на тавана към студен на пода. Вентилаторът трябва да е настроен на автоматичен режим.

Използвайте режима „Не съм си вкъщи“, когато излизате от дома, за да пестите електричество.
През лятото има вътрешен конденз, водата се събира във вътрешното тяло и се извежда навън през кондензната тръба. Препоръчително е поставянето на ваничка с тръба, която да отвежда конденза към подходящо място, за да не се стича водата на улицата или върху климатика на съседа. 

Какво да направите между отоплителния сезон и сезона за охлаждане?

Времето между отоплението и охлаждането е идеалният момент, в който да направите профилактика на климатика, на всеки 3 години.
Другото, което трябва да правите е да почиствате филтрите на климатика. Препоръчително е това да се прави 2 пъти месечно, но много хора забравят. Важно е да ги поддържате чисти, защото от това зависи ефективността на климатика, колко чист ще бъде въздухът, който дишате, а и влияе на сметките за електричество.